A növényi italok közül a legismertebb talán a kókuszital. Számos különböző ok miatt választhatunk alternatív tejet, mint például vegán étrend, tejfehérje allergia vagy tejcukorérzékenység.
Miből és hogyan készülnek a növényi tejek?
Növényi italok többféle alapanyagból készülhetnek:
➡️ gabonákból: rizs (barna rizs is), zab, tönköly, kamut, köles
➡️ álgabonából: quinoa, hajdina (ezek rizzsel kevertek), amaránt
➡️ száraz-hüvelyesekből: szója, csicseriborsó
➡️ olajos magvakból: mandula, dió, mogyoró, kesudió, brazil dió, szezámmag
➡️ pálmaféléből: kókusz
➡️ egyéb növény: pl. kender
Általánosságban igaz, hogy fehérje- és aminosavbevitel szempontjából nem megfelelő helyettesítői a tehéntejnek a növényi italok, így a makrótápanyag-bevitelnél figyelnünk kell ezeknek a pótlására
Figyeljünk a szénhidráttartalmára, például a rizs- vagy zabital nagyobb szénhidráttartalommal rendelkezik, mint a hagyományos tej. Továbbá kerüljük a hozzáadott cukorral készült növényi italokat.