Hazánkban csupán a lakosság mintegy 20 százaléka táplálkozik egészségesen és fenntartható módon. Két fontos állítás is elhangzik ebben az egy mondatban:

Fenntarthatóság:

Kutatások szerint a bolygón 1 milliárd ember éhezik úgy, hogy közben Európa és az USA polcain az ételek zúgnak le a boltok polcairól. Továbbá rengeteg húst eszünk, ezzel (is) túlhasználva a bolygó kapacitásait.

Egészséges táplálkozás:

Az államok egyre többet megtesznek azért, hogy útmutatást adjanak az embereknek az egészséges táplálkozáshoz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete a mediterrán étkezést tartja a fenntartható táplálkozás egyik jó modelljének.

Egészséges és fenntartható táplálkozás Magyarországon

Itthon az ökológiai lábnyom nagy részét a húsok (29%), a tej és a tejtermékek fogyasztása adja (24%). A cereáliák (16%), a zöldségek és gyümölcsök kisebb részt képviselnek (8%). Ez valljuk be, igen rossz arány. Nálunk sajnos erősen hozzátartozik a jövedelmek közti különbség, csak a lakosság felső 20%-a tud fenntarthatóan és egészségesen táplálkozni.
Magyar és nemzetközi viszonylatban is aggasztóak a számok, reméljük ezzel a poszttal benned is felcsillant valami és ha már csak egy héten egyszer eszel kevesebb húst és több zöldséget, sokat tettél magadért és a környezetért!
*A százalékos információkat köszönjük a MDOSZ összeállításának.
[]