Biztos már sokan hallottatok erről a különleges Közel-Keleti, Észak-Afrikai ételről, mely nekünk magyaroknak leginkább egy lecsóra hasonlít, hiszen a hagyományos Shakshuka alapja egyébként a paradicsom, paprika, tojás. Jelentése egyébként is; “Keverék”, tehát nem hibázunk nagyot, ha a lecsó távoli rokonának tituláljuk. Az egyik vendégemnek, aki növényi alapú étrendet követ, szerettem volna egy különleges finomságot tervezni, ezért a hagyományos recepttől eltérően, zöld verzióban kapta meg az étrendjében. Ti kipróbálnátok ezt az izraeli ételt?

Hozzávalók

Spenót                                                                  100  g

mandulatej                                                            0,7  dl

szódabikarbóna (kihagyható)                             1  csipet

sörélesztőpehely                                                  1  csipet

olívaolaj                                                                 2  evőkanál

póréhagyma                                                          pár  karika

chili                                                                        1  csipet

kaliforniai paprika zöld                                         1  db

bulgur                                                                    50  g

avokádó                                                                fél  db

Shakshuka recept:

Turmixold össze a mandulatejet a spenót felével, a szódabikarbónával és a sörélesztőpehellyel, majd fűszerezd meg sóval, és borssal. Szódabikarbónát érdemes beletenni, de nem kötelező, hiszen csak a színvilág megőrzése végett szükséges.

Karikázd fel a póréhagymát és párold üvegesre az olajon, közben add hozzá a fűszereket; a koriandert, a római köményt, a chilit, borsot, és pirítsd még egy kicsit.

Most jön a paprika, amit ha felcsíkoztál, szórd a pirított, fűszeres hagymára a maradék spenóttal, és hagyd egy picit “összeesni”. Itt megfogjuk a félretett előzőleg összeturmixolt mandulatejes spenótot, és ráöntjük a paprikás alapra, az egészet elkeverjük, és lefedve 15-20 percet pároljuk.

Jöhet bele a petrezselyemzöld, – amiből érdemes frisset használni – még egy kis póréhagyma, és a bulgur, szárazon. Ha már teljesen elfőtt a mandulatej, akkor egy kevéske vízzel locsoljuk meg a bulgurt, majd lefedve pároljuk további 10 percet, amíg megpuhul.

Szeletelt avokádóval és frissen aprított korianderrel megszórva tálalhatjuk is, ahogy a képen is láthatjátok.

Fűszerek felsorolászerűen.: só, fekete őröltbors, koriandermag, római kömény, koriander, friss petrezselyem.

A recept ötletet köszönjük a Nosalty-nak!