Egészséges citromos tabulé recept

Ennek a 10 perces Izraeli finomságnak számos elkészítési módja van, eredetileg bulgurral készítik, én általában kuszkusszal szeretem, de ha gluténérzékeny volnék, quinoa-val helyettesíteném, szerencsére minden körettel isteni!

Egyébként az arab Tābil szóból származik az elnevezés, ami fűszerezést, vagy merítést (magyarán tunkolást) jelent. A Szíriai és Libanoni hegyek közül származó saláta igen nagy népszerűségnek örvend a Közel-keleten, de már Európában is, Cipruson pl.: Tambouli-ként, a Dominikai Köztársaságban meg Tipile-ként ismerik.

A hozzávalók 1 főre ~500 kcal-s verzióban* amely megfelelő tápanyagarányokkal rendelkezik fogyókúrához!

*Ez az energiabevitel nem személyre szabott, csupán egy mintajavaslat. A fogyást önmagában nem segíti elő.

Fél pohár kuszkusz kb. 80 g
1/2 pohár friss citromlé
1 db paradicsom, vagy kalifornia paprika kb. 80 g
30 g fetasajt
1 marék riss petrezselyemzöld
1 szár újhagyma
Pár levél menta
1 ek. olívaolaj kb. 10 g

A recept:

Az olívaolajat, 1 citrom levét, fél marék frissen vágott petrezselyemzöldet, pár levél mentát, és 2-4 cl vizet összeturmixolunk, majd fűszerezzük jódozott sóval, borssal, és leöntjük a kuszkuszt. A paprikát felcsíkozzuk, szintén belekeverjük, majd hagyjuk állni a hűtőben pár órát. Tálalásnál feta sajtot morzsolunk a tetejére, plusz friss petrezselyemmel, és apróra vágott újhagymával díszítjük.