Így kezdj neki az életmódváltásnak

Az életmód váltás nem egyszerű, azonban nem is lehetetlen. Neked is van olyan barátod, akinél azt látod, hogy heti négyszer jár le az edzőterembe, mindig egészségesen étkezik és Te nem érted honnan van neki energiája, amikor Te alig várod, hogy a nehéz munkanap után a tévét bámuld a kanapéról? Ő sem így kezdte, Neked is lehet ez a célod, de ne hidd, hogy ez azonnal meg lesz!

Életmód váltás lépésről lépésre

A legnagyobb hiba amikor az ember úgy áll neki az életmód váltásnak, hogy 1 héten belül szeretne feszes testet, kifulladás nélkül szeretne 10 kilómétert futni és kirobbanni az energiától.

Van egy rossz hírem, ez nem lehetséges! Az életmód váltás egy folyamat, amelynek során a szervezeted elég nagy sokkot kap. Elkezded megvonni a rengeteg hozzáadott cukorral teli ételeket és italokat, tehát csökkented a gyorsan felszívódó(!) szénhidrát bevitelt, elegendő vizet iszol, csökkented a zsírbeviteled, több zöldséget eszel és hirtelen sportolni kezdesz. A túl nagy változásra a szervezet sokszor rosszul reagál, hiszen nem érti mi történik egyik napról a másikra, túl is edzheted magad hirtelen.
Ilyenkor Te pedig azt érzed amit a tested és az agyad üzen, hogy fáradt vagy, meg úgy egyébként sincs kedved az egészhez, mert hiányzik a chips és a kóla. Ezért nem szabad minden egyszerre most azonnal!

Hogyan kezdjek neki az életmód váltásnak?

Az életmód váltásnál a legfontosabb, hogy legyenek előtted folyamatosan kitűzött, kisebb célok.
A legelején említett barát példánál maradva, hidd el, ő sem úgy kezdte, hogy zöldségeket eszik sovány húsokkal, reform köretekkel, majd egy egészséges smoothie-t iszik, utána lemegy az edzőterembe egy durva edzésre majd megiszik esetleg egy shake-et, gyors vacsora és 8 óra alvás. Idáig eljutni elképesztően nehéz és teszem hozzá, sokan nem is tudják sokáig tartani. Ezért érdemes kerülni a szélsőségeket, mert ha fokozatosan építjük be életünkbe az új szokásokat, tartós eredményeket érhetünk el és sokkal jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

Tűzz ki célokat és valósítsd meg őket

Kezdd ott, hogy átgondolod milyen étrendre van szükséged. Miket szeretsz azok közül, amik egészségesek. Hogyan tudod őket variálni? Meg tudod főzni magadnak az ételt vagy inkább rendelned kell majd? Egyikkel sincs gond, a lényeg, hogy a lehető legegyszerűbben tudd tartani céljaidat.
A sportokat eddig maximum csak nézted a kanapéról? Ne ott akarj kezdeni, hogy az edzőterembe izzadsz 2-3 órát. Először is a szervezetednek csak rosszat teszel, másik, hogy nem is fog tetszeni.

Attól függően, hogy honnan indulsz, bátran kezdj azzal, hogy sétálsz pár buszmegállót, csinálj pár felülést otthon vagy csak guggolj néhány sorozatot. A lényeg, hogy ne stresszként fogd fel és muszájként.

Természetesen nem egyszerű, így sokszor szakértőre van szükségünk. Hamarosan pedig egy különleges esemény indul a nyárra felkészülve a Smartfit-tel együttműködve, így csatlakozzatok Facebook oldalamhoz illetve ingyenesen a VIP csoporthoz, hogy minden információhoz időben hozzájussatok!