Kapribogyós lazacfasírt édesburgonya gnocchival, és kókuszos cukkínimártással

2020 év végén ismét nehéz helyzetbe került a szociális kapcsolatok építése, viszont sokszor hajlamosak vagyunk olyan dolgok miatt is aggódni, amikről még nem tudjuk, hogy megtörténnek-e.

Jelenleg elég kevés lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy szeretteinkkel, barátainkkal töltsük az időt. Azonban ez egyáltalán nem jelenti, hogy a karácsonyi ünnepeket is így kell majd töltenünk.

Segítek ráhangolódni az ünnepekre egy nagyon finom étellel, amit elképesztő könnyű összedobni. Kiváló fogás lehet egy ünnepi asztalon vagy csak egy olyan hétvégén, amikor azt mondod: ezt most megérdemlem.

Kapribogyós lazacfasírt édesburgonya gnocchival, és kókuszos cukkínimártással recept

Kapribogyós lazacfasírt

500 g lazacfilé
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
1 ek útifűmaghéj
1 ek light majonéz
1 ek citromlé
Fél fej vöröshagyma
1 tk dijoni mustár
1 ek kapribogyó
1 kk jódozott só
1 csipetnyi bors, és Cayenne bors
3 ek E-vitaminos napraforgóolaj

 

A lazacot olvaszd fel, majd vágd fel fél cm-es darabokra, és villával nyomkodd még egy kicsit össze. Aprítsd fel rusztikus darabokra a kapribogyót, keverd össze 1 ek zsemlemorzsával, 1 ek útifűmaghéjjal, az apróra vágott hagymával, a majonézzel, mustárral, citromlével, és a fűszerekkel, majd dolgozd össze az egészet a hallal. Formázz pogácsákat a masszából és forgasd őket szezámmagos zsemlemorzsába. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, olajozd be az alját, majd helyezd el rajta a pogácsákat. Kb. 180 fokon süsd 45 percig

 

Édesburgonya gnocchi

 

400 g édesburgonyapüré (kb. 4 db édesburgonya)
400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 db tojás

 

Az édesburgonyát megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd kihűtjük, meghámozzuk, és egy turmixban pürésítjük. A liszthez adjuk az édesburgonyakrémet, a felvert tojásokat, kézzel összedolgozzuk, majd fóliába tekerjük, és a hűtőben pihentetjük 20 percet. A gnocchit enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastag hengerekké formázzuk, 1-1,5 cm-es darabokat vágunk belőle a késünk hátoldalával, majd villával bele nyomunk a közepébe. A gnocchit forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jöttek a víz felszínére, majd leszűrjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

 

Kókuszos cukkínimártás
200 g cukkíni
fél db vöröshagyma
50 ml kókusztejszín
só, bors, kurkuma

 

A vöröshagymát felaprítjuk, majd megdinszteljük kevés olajon, hozzáadjuk a kis kockákra vágott cukkínit, és megpirítjuk. Közben kevés vizet öntünk alá, és ha elfőtt a víz, fűszerezzük, majd ráöntjük a tejszínt. Kicsit összeforraljuk, megvárjuk míg kihűl egy kicsit, és turmixgépben összeturmixoljuk. Mártásként tálaljuk.