Manapság feje tetejére állt az egészségügy.

Ez a mondat múlt hét szombaton hagyta el a számat azon a tanfolyamon, ahol személyi edzőket oktatok az egészséges táplálkozásra, arra a kérdésre reagálva, hogy hogyan bízhatnának meg az orvosokban, dietetikusokban, ha sorra keresik fel őket a róluk panaszkodó páciensek, és helyettük az ő segítségüket kérik?

Az elmúlt 5 évben számtalanszor hallottam, vagy olvastam csalódott megjegyzéseket a kórházban dolgozó orvosi vagy éppen dietetikai konzultációkról. Ilyeneket, mint; általános, megfoghatatlan információk ismétlése, értelmezhetetlen segédanyagok, unott, motiválatlan, és futószalaghoz hasonlítható bánásmód.

Az éremnek mindig két oldala van, és én szeretnék igazságos lenni; lássuk be, hogy nem lehet könnyű; folyamatosan romló munkakörülmények, hiányos eszköztár, alacsony fizetés, szakmai megbecsülés és pozitív visszacsatolás nélkül, panaszkodó páciensek végeláthatatlan sora mellett a legjobb önmagunkat adva segíteni.

Ha az egészségügy és a fitnesz ipar is a tőzsdén lenne, most mindenki utóbbiba fektetné részvényeit.

Ha kétségbeesett a beteg egy-két rossz tapasztalat után sajnos keres valaki olyat, aki nyitott, elérhető, motivált a segítségadásban, és külsőre is hiteles példának tűnik, sok esetben egy fitness edzőt, influencert, vagy influencer-edzőt!

Tehát a gondolatmenetem a következő; ha az egészségügy és a fitnesz ipar is a tőzsdén lenne, most mindenki utóbbiba fektetné részvényeit… és teszi is.

A vloggerként, bloggerként, influencerként munkálkodó edző azért értékelődött fel oly magasra, mert egyrészt érdekeltek abban, hogy megváltoztassák az emberek életmódját, másrészt olyan marketing eszközökkel, és kommunikációs módszerekkel adják át az információt, amely emészthető, és könnyen követhető. (Még ha hosszú távon nem is tartható az eredmény…)

Egy edző nem táplálkozási szakember

Tehát azalatt, hogy a feje tetejére állt az egészségügy azt értem, hogy sok esetben egy életmódján változtatni akaró, fogyni vágyó nem az egészségügyben keresi a megoldásokat, hanem egy-két rossz tapasztalat után inkább konzultál edzővel, ami innentől kezdve óriási felelősséget jelent erre a szakmára nézve, hogyan reagálja le akkor, ha nem kompetens egy kérdésben?

Mivel jó magam is elvégeztem a személyi edző képzést immár 8 éve, pontosan tudom, hogy 3 óra beszélgetés a helyes táplálkozásról vajmi kevés tudást jelentett a több éves egyetemi képzettséggel szemben, még akkor is, ha “csak” az egészséges életmód kialakításáról beszélünk, és még akkor is, ha az ember mellette próbálkozott autodidakta módon is fejleszteni önmagát.

Kutatás is igazolja

Azért merem ezt bátran állítani, mert pont tavaly került napvilágra egy olyan kutatás, mely szerint Nagy-Britanniában 9-ből 8 influencer-edző tévhiteket közvetít az őt megkereső vendégei számára. A cikk angolul itt olvasható

A kutatásban a Glasgow-i egyetem kutatói 12 pontos kritérium lista alá vetették a 80 ezernél több követővel rendelkező “Social media influencer”-eket. Sajnos, ahogy a Nemzeti Elhízás Fórum elnöke nyilatkozta:

 “Ez a tanulmány is azt bizonyítja, mennyire kártékony lehet a média ereje. A dzsinn már kint van a lámpásból, és sajnálatos módon majdnem lehetetlen megfeleltetni őket a hatályos szabványoknak, hiszen a szólás szabadságára hivatkozva védik meg jogaikat, de ettől még helytelen tanácsokat nem szabad közzétenni.”

Akkor mit lehet tenni ebben a katyvaszban?

Én azon vagyok, hogy ne más szakemberek elnyomásával, leszólásával próbáljak meg előrébb jutni, hanem például igyekszem az ebben a képzésben tanuló edzőket segíteni azzal, hogy hiteles információkat adjanak tovább a tévhitek helyett, vagy úgy, hogy ha segítséget kérnek tőlem edző kollégáim egy konkrét esetnél, el is magyarázom az ok-okozati tényezőket, és ösztönzöm őket arra, hogy a tőlük telhető legtöbbet megtegyék, szükség esetén pedig irányítsák tovább vendégeiket a megfelelő szakemberekhez.

Ezért oktatok lassan egy éve az International Wellness Institute-nál javarészt edzőket a Sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítés tanfolyamán több dietetikus kollégával közreműködve. Oktattam már a tápcsatorna felépítését, mechanizmusát, de az állandó témaköreim, a kompetencia határok, az étrendtervezés általános szempontjai, az izomtömegépítés és étkezés, valamint a vegetáriánus sportolók étkezése.

Akkor hogyan kell kezdeni az életmód váltást?

Nagyon fontosnak tartom, hogy ha az életmódváltást fontolgatod, légy körültekintő, és láss mélyebbre a népszerűségen, a követők számán, a hirdetések gyakoriságán, a szépen dekorált étel,- vagy előtte utána fotókon, hiszen ezek fele sok esetben hazugság, máskor kétségbeesett marketing fogás.

Arra fókuszálj mit javasol! A tiltó listákat, felesleges megszorításokat, szélsőségeket, mindenkinek megoldást jelentő sablon módszereket felejtsd el, és nézz a felszín alá. Egy szakember biztosan nem fog neked személyre szabott étrendet küldeni, míg meg nem ismert, és a megfelelő kérdéseket fel nem tette.

Ne egy-két rossz tapasztalat alapján ítéljetek el egy egész szakmát, hiszen ha új frizurát szeretnél, és az előző fodrászod ügyetlen volt, nem egy kozmetikushoz fogsz elmenni helyette, hanem keresel egy másik fodrászt, aki jobban odafigyel, milyen stílust szeretnél, de ezek  a rossz tapasztalatok bármilyen szakmában, orvos, dietetikus, edző, bárhol megeshetnek veled, találd meg a Te embered!

[]